Kofeinowe dimery walczą z parkinsonem

3 października 2016, 10:36

Bazujące na kofeinie związki (dimery) nie dopuszczają do rozwoju choroby Parkinsona.



Antygrypowy progesteron

22 września 2016, 06:01

Progesteron chroni samice myszy przed skutkami zakażenia wirusem grypy, zmniejszając stan zapalny i poprawiając funkcjonowanie płuc. Dzieje się tak głównie wskutek podwyższania poziomu amfireguliny w komórkach płuc.


Komu służy seks w starszym wieku?

6 września 2016, 10:19

Pierwsze duże badanie wpływu seksu na zdrowie serca w starszym wieku ujawniło, że o ile u mężczyzn częsty seks zwiększa ryzyko zawału i innych problemów sercowo-naczyniowych, o tyle u kobiet obniża ryzyko nadciśnienia.


Metoda na infekcję: sabotowanie wzrostu wici

1 września 2016, 12:27

Wiedząc, że istnieje korelacja między ruchliwością bakterii a infekcją, japońscy naukowcy sprawdzają, jak na rozwój choroby wpłynie zaburzenie tworzenia napędzającej patogeny wici.


Cholestosomy wyeliminują konieczność robienia sobie zastrzyków?

29 sierpnia 2016, 10:00

Amerykańscy naukowcy sądzą, że dzięki cholestosomom będzie można doustnie podawać insulinę.


Podniesienie stężenia pewnego białka usuwa objawy alzheimera

25 sierpnia 2016, 10:39

Zwiększenie w mysim mózgu stężenia pewnego białka - neureguliny-1 - sprzyja metabolizowaniu charakterystycznych dla choroby Alzheimera (ChA) blaszek amyloidowych.


Polifenol zielonej herbaty zapobiega postępom tętniaka

24 sierpnia 2016, 10:08

Naukowcy z Uniwersytetu w Kioto zaobserwowali, że u szczurów, które piły roztwór galusanu epigallokatechiny (EGCG), polifenolu zielonej herbaty, tętniaki aorty brzusznej słabiej się rozwijały.


Przyjazne dla środowiska, wytrzymałe opakowanie z białek mleka

22 sierpnia 2016, 10:44

Plastikowe opakowania nie ulegają biodegradacji, nie chronią zbyt dobrze przed psuciem i niekiedy uwalniają do żywności szkodliwe związki, dlatego naukowcy opracowują skuteczniejsze i w dodatku jadalne opakowanie z białek mleka.


Dieta i ćwiczenia redukują gromadzenie neurotoksycznych białek?

16 sierpnia 2016, 12:10

Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI) mogą zmniejszyć gromadzenie nieprawidłowych białek związanych z chorobą Alzheimera (ChA).


Niższa waga w starszym wieku zwiększa ryzyko alzheimera

3 sierpnia 2016, 11:48

Niższa waga na późniejszych etapach życia wiąże się z większymi złogami beta-amyloidu w mózgach osób kwalifikujących się do poznawczej normy. Korelacja jest szczególnie widoczna u nosicieli ApoE4 (wersji genu apolipoproteiny E stanowiącej czynnik ryzyka alzheimeryzmu).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy